TÜTÜNDE BOZKURT (Agrotis ipsilon)
Tanımı:Erginleri, 40 ile 47 mm kanat açıklığına sahip, gri-siyah gövde renginde kelebektir. Ön kanatlarında bulunan böbrek benzeri şekiller tanınmaları için karakteristik bir özelliktir. Larvalar olgunlaşıncaya kadar 6–7 dönem geçirirler. Her dönemde sarıdan kahverengiye kadar değişen farklı renk ve desene sahip olurlar.
Kışı olgun larva halinde toprakta geçirirler. İlkbaharda havaların ısınmasıyla faaliyete geçen larvalar, Nisan ayı ortasından itibaren kelebek olarak görülmeye başlar. Kelebekler yumurtalarını bulundukları yerdeki bitkilerin yapraklarına bırakır. Hava şartlarına bağlı olarak 3 ile15 gün içerisinde çıkan larvalar, Mayıs ayı boyunca zarar verirler. Geceleri beslenen larvalar, gündüzleri beslendikleri bitkinin dibinde, toprak içinde dururlar.
Konukçuları:Tütün, pamuk, ayçiçeği, pancar, hububat, yem bitkileri, patates, mısır, domates, patlıcan, biber, kavun, bazı süs bitkileri, meyve fidanları ve yabancı otlar bozkurtlara konukçuluk yaptığı bilinen bitkilerdir.
Zarar Şekli:Zararlının birinci ve ikinci dönem larvaları, küçük tütün bitkisinin taze yaprakları ve sürgünlerini yiyerek beslenir. Daha sonraki dönemlerde geceleri topraktan çıkarak, toprağa yakın yerinden bitki gövdesini keserek beslenir. Bu bitkiler tamamen ölür ve tütün sıralarında boşluklar oluşur. Popülasyonun yüksek olduğu yıllarda tarlaya yeniden fide dikimini gerektirecek kadar zarar verebilir.
Kültürel Önlemler:
Kimyasal Mücadele: Tarlada bozkurt larvası veya larva tarafından kesilmiş bitki görülmesi halinde zehirli yem uygulaması ile mücadeleye başlanmalıdır.
Zehirli yem için 10 kg kepeğe önerilen dozda ilaç karıştırılır. Bu karışıma l / 2 kg şeker veya l kg pekmez ilave edilir. 5 litre su ile nemlendirilerek küçük topaklar şeklinde dekara 6 kg zehirli yem düşecek şekilde ve tercihen akşam üzeri tütün sıralarına serpilir.
Güncel ruhsatlı ilaç listesine aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı (tarimorman.gov.tr)