TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ

Danaburnu (Gryllotalpa Gryllotalpa)

 

DANABURNU (Gryllotalpa Gryllotalpa)

Tanımı:Danaburnu zararlısının vücudu kadife gibi kısa tüylerle kaplıdır. Kırmızımtırak kahverengi veya kirli koyu esmer bir renge sahiptir.  Üst kanatları kısa, saydam ve damarları belirgindir.  Alt kanatları iyi gelişmiş, yelpaze gibi kendi üzerine katlanmış olup vücudu boyunca uzanır. Ön bacakları toprağı kazmak için özel bir şekil almıştır. Vücut uzunluğu 4-6 cm’dir. Vücudunun sonunda üzerinde uzun ve seyrek kıllar bulunan bir çift uzantısı vardır. Yumurtaları 2-3 mm uzunlukta, oval ve beyaza yakın sarı renktedir.

            Danaburnu gündüzleri toprak altında galeriler içerisinde yaşar, zararlı faaliyetini yoğun bir şekilde geceleri gerçekleştirir. Bazen toprak yüzeyine çıkarlar. Sıcak yaz gecelerinde faaliyetleri artar. Genellikle yaşama yeri olarak galeri açmaya uygun, kültüre alınmış, nemli, bol humuslu, killi-kumlu toprakları seçerler.

 

Konukçuları:Tüm sebzeler, çeltik, buğday, mısır, ayçiçeği, pamuk, süs bitkileri, meyve ve orman fidanları ve tütün, zararlının konukçuları olarak bilinmektedir

Zarar Şekli:Ergin ve nimfleri, toprak içinde galeriler açarak ilerlerken rastladıkları her türlü bitkinin köklerini keserek tahrip eder, yumruları kemirirler. Özellikle yeni dikilmiş veya çimlenmiş sebze fidelerinin köklerini keserek kurumalarına neden olurlar.

Kültürel Önlemler:

  •  
    •  
        • Kışı gübreli sıcak topraklarda geçirmeyi sevdiğinden yaz sonuna doğru tarla ve bahçelerin belirli yerlerinde, 20 cm derinlikte, 20 cm genişliğinde ve 4-5 metre uzunluğunda taze gübre yatakları hazırlanır. Kış mevsimi sonuna doğru bu yataklar açılarak burada bulunan zararlılar toplanarak yok edilir.
        • Akşam üzeri fideliklerde yapılacak sulamalarda toprak yüzeyine çıkan zararlılar imha edilebilir.
        • Toprağın zamanında ve derin işlenmesi ile toprak altında bulunan nimf ve erginlerin yok edilmesi sağlanır.

Kimyasal Mücadele:        Ayrım yapmadan bir çok bitki ile beslenmeleri, üreme ve canlı kalma güçlerinin yüksek oluşu ve bulundukları yerde mutlaka zarara neden olmaları sebebiyle yoğunluklarına bakılmaksızın zehirli yem uygulamasıyla kimyasal mücadeleye başlanmalıdır.

            Zehirli yem hazırlamak için kullanılan ilaçlardan biri önce kepek ile kuru olarak karıştırılır. Sonra, içinde şeker eritilmiş su ile yavaş yavaş nemlendirilir. Nemlendirme derecesi kepeğin sünger haline gelmesiyle ayarlanır. Bu şekilde hazırlanan zehirli yem akşam üzeri, bahçe sulandıktan sonra, bitki diplerine serpilir. Bir dekara  8 kg zehirli yem kullanılır.